Så investerar du i fonder 2022

Ekonomi Guider Livsstil

Det kan verka svårt att börja spara i fonder, när du inte riktigt har klart för dig hur det går till. Faktum är att det inte alls behöver vara speciellt besvärligt. Om du exempelvis vill uppnå ett specifikt mål. Som att få pengarna att räcka till en renovering, en resa eller ett sparkapital för en oförutsedd händelse. Eller om du vill spara pengar till dina barn. Dessutom är det många som väljer att pensionsspara. Du kan få rådgivning, ifall du skulle vilja veta lite mer kring hur du ska gå tillväga. Genom Avanza kan du spara individuellt och själv skapa en plan för ditt sparande.

Hur aktiefonder fungerar

  • En aktiefond är en fond som kort och gott investerar i aktier. Det innebär ägarandelar i olika företag. Det betyder således att ju bättre företagen utvecklas ju bättre avkastning ger både aktierna samt den fond de ingår i.
  • Aktiefonder kan även ha olika inriktning och investera i olika regioner och branscher både inom Sverige och utomlands. Aktiefonder har för det mesta en högre risk än räntefonder och blandfonder, som alltså kommer att ge en högre förväntad avkastning. Risken sprids automatiskt genom att fonden placerar i ungefär 16 olika aktier och för det mesta betydligt fler.

Att tänka på när du ska investera i aktier

De allra flesta som börjar investera i aktier gör det för att tjäna pengar. Du kan köpa aktier genom de allra flesta bankerna. När du köper en aktie innebär detta att du skaffar en ägarandel i ett företag, men du bör skaffa lite kunskap i förväg innan du sätter igång. För att ge ett exempel är det klokt att ha ett sparkapital redo, med tillgång till pengar du kan använda, som inte påverkar ditt dagliga liv. Du ska alltså se till att ha en ordnad ekonomi, så att du inte behöver låna pengar eller göra något annat som kan äventyra ekonomin.

Det finns många olika banker och bolag att investera i. Om du önskar några tips på aktier, är det möjligt att investera i till exempel Microsoft, Kinnevik eller SEB. Du kan själv hitta information kring var du vill placera dina pengar. Det finns aktieutbildningar att ta del av, för att känna sig trygg i förväg, innan du sätter igång med att handla med aktier.

Genom Avanza kan du använda dig av en Aktielista med sökfunktion för att själv söka upp aktiekurser för att hålla koll på hur det går på bland annat Stockholmsbörsen. Det finns massor med tillvägagångssätt, och information att veta läget på börsen.

Ett annat tips som är värt att komma ihåg är att det är bäst att investera i ett större företag, än ett litet småföretag. Anledningen är att ett litet företag har en större risk att gå i konkurs.