arch1

Pernilla Noren – gör det traditionella hantverket modernt

Blogg

Pernilla Wåhlin Norén har, tillsammans med maken Gustaf Norén och deras många barn, flyttat hem till Dalarna. Medan Gustaf Norén håller på med musik är Pernilla Norén verksam som arkitekt. De bor i ett stort, imponerande hus som Pernilla själv ritat. Och kreativiteten bara flödar! Pernilla ägnar sig nämligen åt en hel del annat än att bara rita byggnader. 

Snabbfakta om Pernilla Noren

Namn: Pernilla Wåhlin Norén
Jobbar som: Arkitekt och författare
Bor: Utanför Borlänge
Familj: Maken Gustaf och de fem barnen Josef, Edith, Bror, Salka och Moses

Pernilla Wåhlin Norén 

Pernilla Wåhlin Norén, född 1982, är både arkitekt och författare, samt en mångsysslare när det kommer till hantverk. Under våren 2023 utkommer hon med en ny bok med namnet Skogen och slöjden, som innehåller bilder och instruktioner på hur man kan slöjda av sådant som finns i skog och natur.

Tillsammans med barnen och maken Gustaf Norén – tidigare frontfigur i bandet Mando Diao – bor hon nära naturen i ett avskalat men elegant trähus utanför Borlänge. Huset är ritat av Pernilla Norén själv och är anpassat efter familjens egna idéer och intressen. Ett annorlunda hem, med personlighet, skönhet och mycket furu.

Sedan 2017 jobbar Pernilla Norén som stadsarkitekt i Borlänge – staden som kallats för Sveriges fulaste. Kanske blir det annorlunda nu när Pernilla Norén står vid rodret. Det mesta hon rör vid tycks bli vackert. 

Pernilla Norén – arkitekt på instagram

Pernilla Noréns hem ser ut som ett reportage från Elle livsstil eller Architectural digest. Det är sinnebilden för vad man kallar för skandinavisk stil. Att hon är arkitekt med god känsla för linjer, form och material är tydligt.

Pernilla Noréns konto “pernilla w Norén” på instagram är väl värt att kolla in för inspiration. Snyggare instagramflöde får man leta länge efter. Bilderna är för det mesta ganska mörka, med ett vemodigt och dunkelt nordiskt ljus. Den trärena villan syns inbäddad i snö, vilsamt belägen intill höga granar och dalälvens blanka is. En aning kargt och kulet – men väldigt vackert. 

Pernilla Wåhlin Norén – en mångsysslare med blogg

Utöver jobbet som arkitekt har Pernilla Wåhlin Norén även skrivit en roman. Den heter Sorgens princip och gavs ut 2017 på Modernista. Det är en dystopisk skildring av städer och moderna samhällen, utifrån hennes egna iakttagelser av dagens arkitektur och stadsbyggande. Pernilla både ritar hus och skriver romaner – hon tycks faktiskt vara någon sorts renässansmänniska. Det är fascinerande hur många olika konstformer och hantverk hon håller på med. På instagram syns hon bland annat ägna sig åt: 

  • Stickning
  • Måleri
  • Vävning
  • Näverslöjd 
  • Pappersslöjd

Vill man följa Pernilla Noréns projekt så har hon också en blogg på “The way we play”, vilket dock inte verkar vara hennes flitigaste kanal – då det senaste inlägget gjordes i juni 2022. Förhoppningsvis tar hon upp bloggskrivandet igen och fortsätter att visa hur gamla tekniker och material kan leva vidare in i vår tid, för en hållbarare värld.

Inte sällan är hon med i hela tillverkningsprocessen, från till exempel klippning och kardning av ull, till att spinna garn och slutligen själva stickningen. Pernilla Wåhlin Norén är kvinnan som gjort det coolt att vara ordförande i hemslöjdsföreningen. Genom Pernillas instagram och blogg får gamla hantverkstraditioner från Dalarna nytt liv. 

Pernilla Norén sätter vår tids livsstil

Det finns en bild på Pernilla Norén där hon sitter iklädd folkdräkt, vid vävstolen, på Carl Larsson-gården. Pernilla har vid flera tillfällen liknats vid just Karin Larsson, konstnären som tillsammans med sin make Carl Larsson skapade konstnärshemmet Lilla Hyttnäs i Sundborn. Precis som Karin Larsson ägnar sig Pernilla Wåhlin Norén åt traditionellt hantverk.

Det är också något med familjesituationen som gör att Pernilla Norén och Karin Larsson påminner om varandra. De många barnen i Noréns hem för lätt tankarna till barnen i Carl Larssons omtyckta akvareller. Sedan är det förstås relationen makarna emellan –  det går inte låta bli att kalla även Pernilla och Gustaf Norén för ett konstnärspar.  

Pålitliga Pernilla från Borlänge

Pernilla lär betyda trofast och pålitlig. En annan svensk kvinna med namnet Pernilla är skådespelerskan Pernilla August, som bland annat spelat Nora i en känd uppsättning av Ett dockhem – regisserad av Ingmar Bergman 1989.

Pernilla August har alltså spelat Nora, men det finns även kvinnor vid namnet Pernilla som bor i staden Nora. I lilla Nora i Västmanland bor till exempel Pernilla Skoglund, Pernilla Rosengren, Pernilla Cederborg och Pernilla Jansson. Pernilla Wåhlin Norén, däremot, bor inte i Nora utan i Borlänge och tycks inte heller ha stått på någon teaterscen. Kanske blir det nästa konstform hon tar sig an?