Kiviks musteri

Kiviks musteri

Blogg

Nog för att en läsk kan var god ibland, men inget kan väl slå en ljuvlig äppelmust? Det är som att dricka ett äpple – för att citera tillverkaren själv. Sedan 1935 har den ädla drycken framställts i eget musteri på Österlen. Nu, sedan fjärde generationen har tagit över, har verksamheten utökats på många sätt.

Snabbfakta om Kiviks Musteri:

År 1888Startades en yrkesmässig äppelodling, Sveriges första
År 1935Grundades musteriet
År 1969Påbörjades produktionen av äppelcider
År 1996Öppnades Äpplets Hus

Kiviks Musteri AB

Kiviks Musteri AB omsatte 788 miljoner kronor år 2021 och gjorde ett resultat på 16 miljoner kronor. Företaget har en vision om ett levande Österlen och de 209 anställda håller säkert med om att detta uppfylls.

Numera är det mycket mer än äpplen som lossas vid fabrikens lastbrygga. Man kan ana att en ganska stor import ligger bakom, om det inte är så att det har börjat odlas mango, apelsiner, granatäpplen och andra exotiska frukter på Österlen.

I sortimentet finns följande kategorier:

 • Must
 • Cider
 • Lemonad
 • Frukt- och bärdryck
 • Juice
 • Fruktvin
 • Frukt- & bär bowls
 • Krämer och soppor
 • Glögg
 • Specialsortiment

Du behöver inte leta länge heller, för att hitta produkterna från Kiviks Musteri. Det finns väl knappt någon välrenommerad mataffär eller återförsäljare som inte har dessa i sitt sortiment. Tänk om Henric Åkesson hade anat denna utveckling när han planterade det första äppelträdet år 1888! Tanken kan knappast ens ha funnits i hans föreställningsvärld.

Kiviks Musteri – restaurang

Musteriet har naturligtvis också sin egen restaurang, med det fyndiga namnet Kärnhuset. Här, på Karakåsvägen 45, kan du äta en god dagens lunch till överkomliga priser. På helgerna är lunchmenyn en lite mer påkostad historia som vanligen också har en större betoning på äpple som ingrediens. Öppettiderna är varje dag kl. 10-17. 

Om du vill kan du även boka in dig på en ciderprovning, eller helt enkelt strosa runt i äppelodlingarna i sällskap av din hund. Och blir du riktigt inspirerad så kan du köpa med dig ett eget äppelträd hem. Vem vet, det blir kanske grunden till nästa stora svenska dryckesfabrik.

På samma adress hittar du även Äpplets Hus där du får lära dig allt om äpplen och dryckesproduktion, samt butiken där du kan köpa med dig av alla de goda produkterna. Personalen bjuder på smakprover om du har svårt att välja bland alla läckerheter. Prova gärna Varm och kall äppelbrygd, som är ett gott alternativ till vanlig glögg.

Kiviks Musteri på Systembolaget

Om du vill köpa glögg av högre alkoholstyrka så får du dock bege dig till Systembolaget och leta efter Varm och kall äppelvin. Faktum är att du där även hittar andra produkter som saluförs av Åkesson Vin som också inryms under bolagets paraply. Dessutom har Kiviks Musteri sin alldeles egna Calvados som legotillverkas i Frankrike efter eget recept.

Kiviks Musteri utanför Lund

Om du tycker att det är lite långt att köra till Kivik så kan du istället besöka företagets kafé och butik på Solnäs gård i Fjelie utanför Lund. Även här finns det möjlighet till ciderprovning och så finns det en trädgårdsbutik att köpa växter och annat i.

Kiviks musteri – för miljön

Kiviks musteri bedriver ett omfattande arbete för hållbarhet och miljö. De engagerar sig i mängder av olika projekt, såsom:

 • Framtagning av nya äppelsorter, i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet
 • Nyttodjur i fruktodling, i samarbete med Lunds Universitet
 • Biologisk mångfald runt Kivik, i samarbete med Naturum/Nationalparken Stenshuvud och Pollinera Sverige
 • Insektsforskning, myrors inverkan på nyttodjur, i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet
 • Nyttodjurparker, ingående i EU:s projekt BEESPOKE

Senaste nytt – fabriken på Ekerö säljs

Kiviks Musteri har sedan 2014 ägt en fabrik i Stenhamra på Ekerö. Där tillverkas framförallt så kallade EMV-varor, alltså mataffärernas egna märkesvaror, i form av drycker i plastförpackning.

Till följd av en hårdnande konkurrens inom marknaden så har Kiviks Musteri dock sett ett behov av att samla sin produktion i Kivik. Målet sägs vara att kunna fortsätta utgöra ett starkt varumärke på den svenska marknaden. Därför såldes nyligen fabriken i Stenhamra till Deleo AB, som kommer att fortsätta att satsa på tillverkning av svenska drycker.

Kiviks Musteri – lediga jobb

Om du efter att ha läst denna artikel blir sugen på att arbeta på Kiviks Musteri, så hittar du lediga jobb på företagets webbplats.