Så väljer du en bra jaktkniv

Guider Livsstil

En av många tillbehör som är nödvändiga när du jagar är en bra jaktkniv. Jaktkniven har många användningsområden inom jakten, till exempel att flå viltet eller som buköpnare. Vi ska ta en titt här på vilka attribut en bra jaktkniv behöver och vad du ska tänka på när du skaffar en sådan.

Hur ser en bra jaktkniv ut?

Det finns naturligtvis mängder av olika typer av jaktknivar till olika slags ändamål och med olika utseende. En bra jaktkniv bör först och främst passa dina krav och dina användningsområden.

Utseendet och greppet

Skaftet är kanske det första du bör kolla in och testa. Det är viktigt att din jaktkniv känns bra för dig att hålla i. Många jaktknivar har till exempel starka signalfärger vilket är praktiskt för att kunna se var kniven är. Å andra sidan finns också många jaktknivar med fina skaft gjorda i trä eller metall. Du kan dessutom få en jaktkniv med gravyr på bladet. Det kan vara ett bra sätt att göra kniven mer personlig, eller kanske en bra ide för en present till en jägare.

Funktionaliteten

Att jaktkniven fungerar bra och är ett effektivt verktyg under jakten är väl det allra viktigaste. Att kunna slipa jaktkniv är inte ett måste då det finns många företag som erbjuder den tjänsten. Det är dock viktigt att kniven hålls slipad och att eggen är skarp nog att utföra de sysslor du behöver. De vanligaste varianterna av blad är tillverkade i kolstål eller rostfritt stål. Du kan även hitta så kallade laserhärdade blad som är självslipande.

Hur hittar du en bra jaktkniv?

Ett sätt att börja sökandet är att kolla på nätet efter jaktkniv test. Det finns många sidor som erbjuder artiklar om jaktkniv bäst i test som är värda att läsa på. Läs gärna recensioner skrivna av andra jägare och proffs inom området. Om du hittar en jaktkniv på rea så ta dig tid att läsa på om den innan du köper.

Vad kostar en bra jaktkniv?

En bra jaktkniv behöver inte kosta skjortan. Du kan som sagt hitta en bra jaktkniv på rea, både på nätet och i butik. Men till och med utan rea så behöver det inte kosta mycket alls. Priserna ligger på allt från 200 kronor till över 2000 kronor, så det är bra att bestämma budgeten innan du köper.

Vanliga frågor

Hur ska bladet se ut?

Det beror på vad ditt syfte med kniven är. Bestäm det först innan du börjar leta kniv.

Behöver jag köpa en slip?

Det finns som sagt företag som erbjuder den tjänsten men det finns också fina sliper att köpa om du vill göra det själv.

Behöver jag mer än en jaktkniv?

Det finns många fina set att köpa med knivar för olika funktioner. Det beror återigen på ditt användningsområde.
Som med alla andra köp, gör din research innan du köper och lycka till!