Hur mycket potatis per person

Hur mycket potatis per person?

Blogg

Visste du att potatis innehåller alla möjliga vitaminer och mineraler, vilket gör att det går att leva nästan uteslutande på potatis? Enligt smålänningar och irländare i alla fall. Men om du inte tänker leva på potatis, utan bara vill bjuda på en god middag kan det vara bra att veta hur mycket potatis per person man ska räkna med. 

Hur mycket potatis man äter per person varierar givetvis från person till person, men också med vad man har till potatisen. En standardportion brukar vara 200 till 225 gram oskalad potatis per person. Det är ungefär två medelstora potatisar var. Du får själv ta med i beräkningen vilka gäster du har och hur hungriga de kan tänkas vara. Små barn äter generellt mindre och tonårspojkar mer. Hur mycket potatis man räknar per person beror så klart också på om dina gäster är smålänningar eller inte. Dessa kan enligt rykte äta sin egen vikt i potatis. 

Hur mycket potatis per person till midsommar och jul?

Hur mycket potatis per person som går åt kan variera kraftigt beroende på maträtt och tillbehör. På midsommar äter nog de flesta ett rejält lass med nypotatis. Det hör liksom till. Men potatis-kvoten per person är förmodligen inte riktigt lika hög på julbordet. Både för att potatisen inte är lika god vid den årstiden, men också för att det finns så mycket annan tung mat på just julbord. 

Svaret på frågan “potatis, hur mycket per person?” beror alltså på maträtt, tillfälle, gäster och årstid. Men två potatisar per person kan du nog räkna med, i alla fall. Dubbelt så många om du har gäster söderifrån.