Hur många dör i sverige varje år

Hur många dör i Sverige varje år – de sju vanligaste dödsorsakerna

Blogg

När covid-pandemin bröt ut började det plötsligt pratas mycket om döden. Det var framför allt den kvantitativa inställningen till livets slut som fick sitt uppsving. Dödssiffrorna uppdaterades i media varje dag och det hölls presskonferenser som bara handlade om dödstalen. 

Man kan tycka att det är en morbid sysselsättning men det är ju faktiskt en viktig fråga. Hur många dör i Sverige varje år? Och vad dör människor av i Sverige?

Hur många som dör beror främst på hur många äldre personer det finns i befolkningen. År 2021 dog det 91 958 människor i Sverige. Det är en fullt normal siffra, till skillnad från år 2020. Då dog det hela 98 124 människor.

Hur många dör i trafiken varje år i Sverige?

Vad orsakar då att människor dör i Sverige? Hur många dör i cancer i Sverige varje år och hur många dör i trafikolyckor?

Det är Statistiska Centralbyrån som räknar hur många som föds och dör i Sverige varje år. En annan myndighet som håller koll på siffror är Socialstyrelsen. De vet exakt vad folk i Sverige dör av. De sju vanligaste dödsorsakerna är samma för kvinnor som för män, även om de hamnar på något olika plats i listorna. De sju vanligaste dödsorsakerna i Sverige år 2021 var:

  1. Hjärt- och kärlsjukdomar
  2. Cancer (tumörer)
  3. Lungsjukdom
  4. Sjukdom i nervsystemet
  5. Psykiska sjukdomar
  6. Covid-19
  7. Yttre orsaker

Trafikolyckor är medräknat i den luddiga kategorin “Yttre orsaker” men de är långt ifrån den största dödsorsaken. Jämfört med andra länder är det ytterst få som dör i trafiken varje år i Sverige. År 2021 dog 192 människor i trafiken, vilket är det lägsta antalet någonsin.