Fortfarande populärt med elbilar i Sverige

Teknik

Antal elbilar i bruk fortsätter att öka i Sverige, både gällande laddhybrid och elbilar. Detta växande intresse beror både på att fler vill ta mer hänsyn till miljön och för att kostnaderna för bensin ökar i hög fart.

Merparten av de som investerar i en hybridbil eller elbil gör det för att de känner att de sparar pengar på drivmedel och att de samtidigt är snällare mot miljön. Behov av en bil är stort för många i Sverige. Vilket bland annat beror på att man behöver ha nära tillgång till egen bil för att ta sig till jobbet, affären eller annat.

Vilken typ av bil som är mest passande beror främst på hur ofta man använder sin bil och hur långt man kör dagligen. Många av de som bor i städer eller som inte har dagliga behov av att köra längre sträckor har ännu större glädje av en elbil.

Däremot installeras det allt fler laddpunkter i landet, vilket underlättar då man önskar köra längre sträckor och uppmuntrar även fler att investera i en hybrid- eller elbil. I dagsläget finns det över 16000 laddpunkter i Sverige, av olika effekt. Hur det ligger till i din kommun, i närheten av ditt arbete eller annan plats är det relativt lätt att finna svaren via kommunen.

Egen laddbox vid hemmet

Även om det uppkommer allt fler laddpunkter på allmänna platser i landet vill man ju även ha en i närheten av hemmet. När man ska installera laddbox kan man välja att göra det själv eller att anlita kunnig personal inom området. Detta gör man många gånger i samband med inköpet av laddboxen.

Om du är osäker på vilken typ av laddbox du vill ha så kan du finna flera tips och råd via företag inom området och av de som har haft elbil en längre tid. Fundera på hur stark laddbox du behöver och om den ska kunna ladda mer än en bil i taget. Hur ser det ut vid ditt hem? Vad behöver du tänka på gällande bästa platsen för placering av din laddbox?

Professionella företag som installerar laddboxar har kompetent personal som kan besvara alla dina frågor. Vilket kan vara en klok idé, även om du känner att du har allt under kontroll. Man vet ju aldrig om det finns något som har missats eller om det finns en modell som kan vara bättre passande för dina behov och för den plats där laddboxen ska installeras.

Chans till skatteavdrag

Alla som väljer att installera så kallad grön teknik, vilket bland annat innefattar laddboxar för elbilar, har chans till att få skatteavdrag. Vilka villkor som gäller för detta beror på faktorer som hur mycket skatt man har betalat in under det år installationen kommer att utföras. 

Andra faktorer att ta hänsyn till är om man har fått andra bidrag under året. Skatteavdraget gäller för grön teknik som uppgår till max 50.000 kr per person. För att vara på den säkra sidan med hur stort avdrag man har rätt till, kan det vara bra att diskutera med det företag där man lägger beställning av laddbox och installation.

Även om det kan vara lockande med att själv installera sin laddbox kan det vara värt att tänka på att en seriös firma har ansvarsförsäkring. Vilket förser både köpare och säljare med en trygghet, om något skulle bli fel. En annan trygghet är att man är säker på att det är certifierade elektriker som gör jobbet. 

Diskutera med företaget om vad som ingår och vad prisskillnaderna innebär. För att lättare försäkra dig om att du får det mest prisvärda alternativet för dig och din laddbox. Många gånger finns alla uppgifter tydligt på företagets hemsida och kan ge en bra fingervisning. Men ibland kan det vara skönt med att få bekräftat om vad som gäller.

Laddning på ett säkert sätt

Gällande elektricitet och uppladdning av fordon eller annat med batteri finns det många gånger flera saker att ta hänsyn till. Det är en god idé med att respektera belastning och hur mycket ett uttag är gjort för att klara. Till exempel att en del menar att det är möjligt att ladda sin elbil via ett vanligt eluttag i hemmet.

Visst är detta möjligt, men i längden är det inte ett effektivt sätt att ladda din elbil. Till att börja så kommer uppladdningen ta längre tid jämfört med om man har tillgång till en passande laddbox. Vilket kommer sluta med en högre elräkning.

Utöver detta tillkommer en brandrisk på grund av att det eluttag som man har inne i sitt hem inte är tillräckligt starkt för att ladda upp en elbil. Vilket gör att det blir så hög belastning på eluttaget att det leder till överhettning, som i sin tur kan leda till brandrisk. 

En del väljer att ladda elbilen via ett vanligt eluttag enstaka gånger. Då det inte har funnits en laddbox i närheten. Men då bör man vara vaksam med att inte ladda mer än vad som absolut är nödvändigt. Och det är även bra om det inte samtidigt används maskiner i hemmet, exempelvis tvättmaskin och diskmaskin.