Artist

Erik Elias Ekström – från socialförvaltningen till Idol och tillbaka igen

Blogg

En artist som en gång beskrivit sin “heliga treenighet” som Annika Norlin, Lisa Ekdahl och Laleh – kan det verkligen vara material för ett TV-program som Idol? Ja, om det är artisten Erik Elias det handlar om. Och det gör det ju!

Vem?Erik Elias är f.d. idoldeltagare, artist, singer/songwriter, statsvetare.
Ålder?Erik Elias är född 1992.
Kön?Erik Elias använder pronomenet ‘han’.
Var?Erik Elias bor i Norrköping men är uppväxt i Kungälv.

Erik Elias – från nobben till guldbiljett i Idol

Erik Elias Ekström klev ut i det svenska rampljuset i och med sin medverkan i TV-programmet Idol under säsongen 2021. Han förärades en guldbiljett redan under en tidig audition, men hade faktiskt sökt till programmet flera år tidigare utan att bli godkänd. Vissa menar att Erik Elias resa i Idol vittnar om den förändring som programmet genomgått de senaste åren, mot en lite mer mänskligt mjuk framtoning.

Det påståendet styrks av att han vid sitt första försök framför Idol-juryn genererade kommentarer om att han var alldeles utmärkt musikaliskt och unik – men uppenbart inte passade formatet. Erik Elias själv förändrades inte särskilt mycket som artist från den ena ansökningen till den andra, så rimligen är det Idol-formatet som breddats.

Idol-Erik Elias Ekström privat

De svenska idoldeltagarna blir i princip automatiskt hett villebråd för kvällspressens nöjessidor så fort det dyker upp på audition. Så också Erik Elias Ekström, som fått svara på en hel del frågor om sitt privatliv under sin tid som Idol-idol. Han har även varit föremål för vissa spekulationer på nätforumet Flashback, framför allt i tråden som behandlar just Idol 2021.

Erik Elias – kön, familj och HBTQi

Privatlivet är något som många kändisar anses behöva stå ut med att dela med sig av. Människan är av naturen nyfiken, och om man väl fått syn på en intressant och begåvad person vill man kanske ofta veta mer om vederbörande. För Erik Elias del har könstillhörighet och sexuell läggning varit av intresse. I en intervju med magasinet QX beskriver han själv sin identitet som flytande i vissa perioder i livet, och att han definitivt ser sig själv under HBTQi-paraplyet. 

I samband med frågor om kön brukar även frågor om familj och eventuell fru dyka upp. Dessa frågor är dock enklare att besvara än de om könsidentitet – Erik Elias har ingen fru, men har många nära kvinnliga vänner och bekanta. En familj så god som någon! Huruvida Erik Elias har någon partner eller ej kan nog endast Erik Elias själv svara på. 

Erik Elias låtar i Idol 2021 – hela listan

Idag arbetar Erik Elias på socialförvaltningen i Norrköping. Det gjorde han även under sin tid i Idol, även om han en bit in i programserien ansåg sig nödgad att ta tjänstledigt på grund av tidsbrist. Förståeligt, när man ser den digra låtlista som Erik Elias framförde under sina veckofinaler i Idol 2021:

  • I’m So Happy (Salem Al Fakir)
  • Stone Cold (Demi Lovato)
  • Seven Nation Army (The White Stripes)
  • Magaluf (Orup)
  • You’re Beautiful (James Blunt)
  • Take A Chance On Me (ABBA)
  • Life On Mars (David Bowie)
  • Vem Vet (Lisa Ekdahl – framfördes som duett med originalartisten)

Efter duetten med Lisa Ekdahl var det dags för Erik Elias att tacka för sig i Idol. Konkurrenten Birkir Blær gick vidare till att några program senare stå som ensam vinnare. 

Erik Elias i dag – bakom skrivbordet

I dag arbetar Erik Elias på socialförvaltningen i Norrköping. Det är ett yrke han passionerat beskrivit i intervjuer som lika delar kreativt och organisatoriskt. Han upprätthåller dock fortsatt sin artistkarriär, inte minst via släpp på Spotify och poster på sociala medier som Instagram.