Snabblån

En guide till snabb lån

Ekonomi

Snabba lån är någonting som har fått stor uppmärksamhet i olika medier och tidningar på senare tid och det är inte omöjligt att du har fått reklam i stil med “låna 1000 direkt utbetalning”.  Dessa snab blån har fått ett rätt dåligt rykte och det är möjligt att sätta sig själv i en väldigt tuff ekonomisk sits genom att låna pengar fort. Men det finns vissa användningsområden för snabb lån som kan vara väldigt gynnsamma om det används på rätt sätt.

Ja, idag så är det möjligt att teckna upp sig på olika mikrolån med utbetalning dygnet runt. Dessa snabb lån med direkt utbetalning har fått mycket kritik i olika medier eftersom det kan vara svårt att veta vilka villkor som gäller. I den här texten kommer vi att gå igenom information kring olika snabb lån, vad som är viktigt att tänka på och i vilka situationer som ett snabb lån kan vara ett okej alternativ.

Vad är snabblån?

Vad är snabblån?

Som namnet antyder så är dessa typer av lån en aning annorlunda från bolån eller privatlån. Dessa lån har snabb utbetalning och ofta så finns pengarna tillgängliga på låntagarens bankkonto efter bara några minuter. Men att låna snabba pengar för också med sig en rad andra villkor som är väldigt viktiga att ha koll på.

Att ta snabb lån innebär oftast att man skriver under på en helt annan räntestruktur jämfört med mer traditionella varianter. Räntan är mycket högre och om man inte betalar tillbaka inom en viss tidsperiod så får man oftast betala astronomiska räntekostnader. Detta för med sig att det är väldigt lätt att man blir oerhört skuldsatt väldigt fort.

Olika former av snabblån

Det finns två primära typer av snabb lån: snabblån online och smslån. Snabb lån online tecknas via en hemsida eller ibland en app medans smslån sker helt och hållet via sms. Smslån har utbetalning direkt medans onlinevarianter ibland kan dröja ett par timmar men detta varierar från långivare till långivare.

Om du är intresserad av att teckna ett snabb lån så är det väldigt viktigt att du först och främst ser till att du har räknat på alla kostnader som uppstår. Att se till att man kan betala tillbaka lånet inom den tidsram som är stipulerad så ser man till att man inte får betala några onödiga kostnader som kan uppstå.

Det är också väldigt fördelaktigt att göra en jämförelse mellan olika långivare för att hitta det lånet som passar bäst in. Idag så finns det väldigt många olika ställen där man kan låna med direkt utbetalning och att hitta den som kan ge bäst villkor är väldigt viktigt för ens privatekonomi. Självklart kan man klicka sig runt bland olika hemsidor men det är mycket lättare att använda sig av en jämförelsetjänst som Enklare om du ska låna snabba pengar. På länken som följer så kan du se snabblån via Enklare och få mer information kring olika långivare.

När kan snabblåna vara ett okej alternativ? 

Att låna snabba pengar kan vara en möjlig lösning för vissa situationer där man inte lämnas med särskilt många andra alternativ. Kanske behöver man täcka upp för ett hål i ens budget i några dagar tills lönen kommer och man kan betala av sin skuld direkt. Att då ta ett smslån söndag för att sedan betala av under nästkommande vecka när lönen har landat på kontot kan bli ett sätt att se till att man kan köpa mat och nödvändiga saker under en tuff ekonomisk period.

Detta är också ett sätt att låna pengar utan att det görs någon UC. UC står för upplysningscentralen och är en kreditvärdingstjänst som används av alla Sveriges stora banker. Om man tecknar upp sig på ett lån via en bank eller liknande så tas det i regel alltid en UC.

Men faktum är också att ens kreditvärdighet går ner varje gång en undersökning görs hos UC. Detta betyder att om man tecknar upp sig på många smålån hos banker på en kort tid så kan det bli svårare att teckna ett lån i framtiden, även om man betalar av allting i tid. Att ta ett snabblån kan då vara ett sätt att köpa bil trots skuld hos kronofogden för exempel.