crop top

5 kändisknep för att styla en crop top outfit

Blogg

En crop top är en magtröja, det vill säga en top, tröja, linne eller t-shirt som slutar ovanför naveln så att midjan syns, så kallat midriff-mode. Syftet är att framhäva en snygg midja – vare sig den är smal eller kurvig! 

Snabbfakta om crop top

StilMidriff-mode med kort top där midjan exponeras
Ursprung90-tal med Spice Girls som inspiration 
MärkenNästintill alla märken producerar crop tops
MiljöpåverkanKan undvikas eftersom det är lätt att göra din egen crop top

Spice Girls satte crop topen på modekartan 

På 90-talet gjorde crop topen succé när Spice Girls tog världen med storm. Alla tjejerna i Spice Girls hade en speciell image och look, men den gemensamma nämnaren var crop topen eftersom den kan stylas på så många olika sätt. Baby Spice hade ofta en oskyldigt vit crop top, Posh Spice en svart crop top i exklusivt material och Sporty Spice en crop top anpassad för träning i både stil och material.

Spice Girls inspirerade tjejer till att följa midriff-modet och crop topen har varit modern till och från sedan 90-talet. Många modeexperter säger att den är så pass tidlös att den är här för att stanna.

Herrfrisyren crop top fade – en vanlig förväxling

Förväxla inte namnet crop top med namnet för frisyren “crop top fade”, som är en frisyr för herrar där håret är längre uppe på huvudet och i luggen, men där hårlängden blir kortare och kortare nertill.  

Hoodie, linne eller långärmad – stylingmöjligheterna är oändliga

Crop topen kan bäras av alla oavsett kroppstyp, speciellt nu när det är inne med kroppspositivism. På en kurvig kropp är det snyggt med en tight crop top. Kom ihåg att hållningen är allt – en kurvig person kan bära upp vad som helst så länge det bärs med stolthet och bra hållning. En smalare midja kan med fördel bära en lite mer löst sittande crop top. 

Kändisarnas 5 bästa crop top looks

Många kändisar och influencers stylar sin outfit med en crop top och blandar strukturer och material för att få till en optimal outfit. Här är 5 tips som kommer få dig att se ut som en stjärna:

  1. En tight kortärmad crop top och löst sittande jeans med hög midja, kanske med en jeansjacka över crop topen, ger en chic look.
  1. En långärmad löst sittande croppad hoodie med märkesträningsbyxor och buffaloskor kan kombineras med lite bling bling-smycken för att få till den populära gangsterlooken.
  1. För den eleganta och stilrena looken kan du ha en crop top under en öppen kavajjacka eller blazer, med kostymbyxor eller -kjol och höga klackar.
  1. Använd crop topen med andra lager av kläder på överkroppen, till exempel över en skjorta eller en täckande modell av sport-bh för att få till en helt unik och egen stil som passar dig.
  1. En mer somrig stil kan du få till med en naturfärgad virkad crop top över bikinin – ett tips är att kombinera det med skinnsandaler med snören upp på vaden för att göra sommarlooken bohemisk.

Viktigt att tänka på innan du köper crop top till barn

Nästan varje klädmärke – från exklusiva märken som Gucci och Versace till budgetmärkena H&M och Zara – har minst en crop top i sitt sortiment. Det finns till och med crop tops anpassade för barn. Men om du köper en crop top till ditt barn, tänk då på att det ska vara en variant som inte är skuren på ett sexigt eller utmanande sätt, utan mer rak och täckande.

3 bonusknep för den miljömedvetna 

Om du vill tänka på miljön och dessutom inte vill spendera massa pengar så finns det några enkla sätt att fortfarande hänga med i midriff-modet:

  • Det finns faktiskt mängder av unika crop tops i second hand-affärer. Där kan man hitta guldkorn från crop topens underbara 90-tal. Retro är hållbart!
  • Ett annat sätt att klä sig moderiktigt på ett miljömedvetet sätt är att du helt enkelt gör din egen crop top. Hitta en gammal tröja eller ett linne som du redan har i garderoben och klipp den så att den slutar precis ovanför naveln. Med en avklippt tröja får du en punkigare eller rockigare stil. Om du inte vill klippa i dina kläder kan du göra dem kortare genom att knyta en knut framtill på sidan. 
  • För den mer romantiska och bohemiska stilen kan du som är händigt lagd virka en egen crop top. Det finns otaliga mönster att botanisera bland på till exempel pinterest, sök bara på “virkad crop top mönster”.